Manushjälpen

Lektörstjänst

Skriver du på en roman, diktsamling eller en självbiografi? Lektörstjänsten är till för dig som vill ha ett professionellt utlåtande om det du skrivit. När jag fått ditt manus läser jag genom det och kommer sedan med förslag på hur du kan förbättra din text. I mitt utlåtande tar jag upp textens styrkor och svagheter. Jag går igenom karaktärs- och miljögestaltning, dialog, struktur med mera. När det gäller diktsamlingar tittar jag på aspekter som rytm, språk, originalitet med mera. Jag belyser mina synpunkter med exempel och citat från texten.

Det tar cirka tre-fyra veckor att få utlåtandet som kommer via e-post. Utlåtande är på cirka fyra sidor. Jag korrekturläser eller faktagranskar inte.

För att använda Lektörstjänst ska manus:

  • vara utskrivet på skrivmaskin eller dator; handskrivna manus tas inte emot.
  • vara försett med titel eller arbetstitel.
  • ha teckenstorlek om minst 12 pkt.
  • ha minst 1,5 radavstånd och normala marginaler (2,5-3 cm).
  • vara sidnumrerat.
  • vara en kopia (sänd aldrig original!).

Jag tar inte emot manus via e-post, diskett eller fax.

Om du vill ha det utskrivna manuset i retur, bifoga ett frankerat kuvert med ditt namn och adress.

 

Avgift:

Startavgift 3.200 kr + 5 kr/sida från sidan 21 och framåt om sidantalet överstiger 20. Moms tillkommer med 25 %. Betalning sker mot faktura. För faktureringstjänst anlitar jag Frilans Finans.

Jag har flera års erfarenhet av att leda skrivkurser för vuxna på olika nivåer och är väl förtrogen med skrivprocessen. Kontakta mig på susann.wilhelmsson@gmail.com

 

Kundomdömen:

Så här skriver Lisa Gidlöf om min manustjänst:

Jag anlitade Susann Wilhelmsson för att få reda på hur jag kunde jobba med mitt första romanmanus så att det kan nå en publicerbar nivå. Susanns läsning av mitt manus fick mig att verkligen tänka till kring vilka drivkrafter och motiv som ligger bakom jagberättarens handlingar. Genom att klargöra det för mig själv kan jag skapa mer substans och trovärdighet i jagberättarens beteende, vilket jag jobbar med nu. Jag är väldigt tacksam över att Susann fick mig att utforska min berättelse på en djupare nivå, då jag är säker på att det kommer att leda till ett starkare och mer intressant manus. (Uppsala 1/9 2016).

 

En av dem som anlitat min manushjälp är författaren Lina Arvidsson. Så här skriver hon om min tjänst:

Susann Wilhelmssons utförliga respons fick mig att se på mitt för mig uttjatade manus med nya ögon. Hon gjorde mig uppmärksam på vad som funkade och inte funkade. Det var nödvändigt för att ta arbetet vidare. (Malmö 13/1 2016).

 

Sommaren 2015 anlitade journalisten Stefan Bergmark min manushjälp angående ett romanprojekt. Så här skriver han om Manushjälpen:

När en förläggare bad mig skriva om ett manus kändes det nästan som en omöjlig uppgift. Men så ringde en klocka i bakhuvudet – att det på något sätt går anlita professionell hjälp när man kört fast med sitt skrivande. Jag kontaktade de två Malmöförfattarna Clemens Altgård och Kristian Lundberg vilka båda rekommenderade skrivpedagogen Susann Wilhelmsson. Några veckor efter att ha skickat henne manuset tillsammans med förläggarens påpekanden så kom det i retur med många nya idéer hur jag kunde gå vidare. En verklig djupdykning i materialet som fick det att lossna och några månader senare hade jag slutfört arbetet.