Manushjälp

Skriver du på en roman, diktsamling eller en självbiografi och vill finslipa ditt manus innan du sänder till förlag? Detta kan nämligen öka dina chanser att bli antagen. Några exempel på vad jag tar upp i mitt utlåtande är textens styrkor och förbättringsmöjligheter, karaktärs- och miljögestaltning, dialog, språk och struktur. När det gäller diktsamlingar tittar jag på aspekter som bildspråk, tema, struktur och abstraktionsnivå. Hänsyn och respekt för texten och författarens egen röst är alltid A och O för mig när jag bedömer ett manus. Hos mig får du hjälp med ditt manus som baserar sig såväl på kompetens som egen erfarenhet av skrivandet.

Här kan du välja på olika paket för lektörsläsning. Korrekturläsning eller faktagranskning ingår inte. Däremot tar jag gärna emot önskemål på saker du vill att jag ska titta närmare på när jag läser ditt manus. Ett återkopplande mail där du kan ställa frågor efter att du fått lektörsutlåtandet ingår alltid.

Lektörspaket 1: 

Startavgift 2.500 kr + 5 kr/sida från sidan 21 och framåt. Du får ett kortfattat lektörsutlåtande på cirka 1-2 sidor där jag tar upp ditt manus styrkor och förbättringsmöjligheter. Jag lämnar några förslag på hur du kan förbättra din text.

Lektörspaket 2:

Startavgift 4.900 kr + 5 kr/sida från sidan 21 och framåt. Ditt manus får en grundlig genomläsning och du får ett lektörsutlåtande som är på cirka 4-5 sidor. Jag ger exempel med sidhänvisningar och lämnar förslag på hur du kan förbättra din text.

För att använda Manushjälpen ska manus:

  • vara försett med titel eller arbetstitel.
  • ha teckenstorlek om minst 12 pkt.
  • ha minst 1,5 radavstånd.
  • vara sidnumrerat.
  • vara word-fil .
  • OBS jag tar endast emot hela manus om inget annat är överenskommet.

Moms tillkommer med 25 %. Betalning sker mot faktura. För faktureringstjänst anlitar jag Frilans Finans. Kontakta mig på susann.wilhelmsson@gmail.com för mer information.

Kundomdömen:

Så här skriver Ingrid Bolmsjö om min lektörsläsning: Tack för att du tagit dig an mitt manus och läst det noggrant och på djupet! Dina kommentarer har tillfört ny energi till mitt skrivande och det är jag så glad för!

Lena Asker skriver så här om min lektörstjänst: Tack för din grundliga och professionella genomgång av mitt manus och ditt utlåtande. Efter att snabbt ha ögnat igenom allt känner jag mig omtumlad, men inser att jag fått precis det jag hoppades på.

Så här skriver Eva Grip om min Manushjälp: Några enkla påpekanden om dialogen höjde texten flera meter i ett trollslag!  

Så här skriver Viveka Eriksson, vars romanmanus jag fått glädjen att läsa: Skrivarlusten tillbaka!! Tack Susann Wilhelmsson – Manushjälpen för ovärderliga synpunkter och återkoppling. Känner mig ostoppbar idag!

Så här skriver Lisa Gidlöf om min Manushjälp: Jag anlitade Susann Wilhelmsson för att få reda på hur jag kunde jobba med mitt första romanmanus så att det kan nå en publicerbar nivå. Susanns läsning av mitt manus fick mig att verkligen tänka till kring vilka drivkrafter och motiv som ligger bakom jagberättarens handlingar. Genom att klargöra det för mig själv kan jag skapa mer substans och trovärdighet i jagberättarens beteende, vilket jag jobbar med nu. Jag är väldigt tacksam över att Susann fick mig att utforska min berättelse på en djupare nivå, då jag är säker på att det kommer att leda till ett starkare och mer intressant manus.

En av dem som anlitat min manushjälp är författaren Lina Arvidsson. Så här skriver hon om min tjänst: Susann Wilhelmssons utförliga respons fick mig att se på mitt för mig uttjatade manus med nya ögon. Hon gjorde mig uppmärksam på vad som funkade och inte funkade. Det var nödvändigt för att ta arbetet vidare.

Så här skriver journalisten Stefan Bergmark: När en förläggare bad mig skriva om ett manus kändes det nästan som en omöjlig uppgift. Men så ringde en klocka i bakhuvudet – att det på något sätt går anlita professionell hjälp när man kört fast med sitt skrivande. Jag kontaktade de två Malmöförfattarna Clemens Altgård och Kristian Lundberg vilka båda rekommenderade skrivpedagogen Susann Wilhelmsson. Några veckor efter att ha skickat henne manuset tillsammans med förläggarens påpekanden så kom det i retur med många nya idéer hur jag kunde gå vidare. En verklig djupdykning i materialet som fick det att lossna och några månader senare hade jag slutfört arbetet.

En bok jag varit med och lektörsläst är Storm i den pelare som bär av Andreas Lundberg. Boken kom ut hösten 2016 på Pequod förlag och blev nominerad till Borås Tidnings debutantpris. Så här skriver han om min manushjälp: Susann Wilhelmssons skarpa blick hjälpte till att skära till och utforma ett överbelastat manus. Jag är mycket tacksam för hennes respons, som fick mig att se både textens kvaliteter och dess slagg med nya ögon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *